ОУ Св. Св. Кирил и Методий
Основно училище в с. Градница, Общ. Севлиево

Световен ден на водата

По случай 22 март — световния ден на водата, с учениците от началния етап посетихме пречиствателната станция в с. Стоките. Там те видяха как на практика се пречиства водата и бяха впечатлени от резултата. Разбраха, че има различни системи за пречистване, които третират водата в зависимост от потребностите с използването на химични, физични и механични методи. Видяха къде се осъществява непрекъснат лабораторен контрол, поради особената важност на процеса. Научиха, че използването на пречиствателните станции е от огромно значение за възстановяване на природните ресурси, за опазване на околната среда и екологическото равновесие. Убедиха се колко е важно всеки от нас да се стреми да използва разумно и да пази този ценен природен ресурс, за да го има и след нас.
 
След шума на водата, се отправихме към центъра на с. Стоките и се насладихме на тишината и красотата на картините, скулптурите и арт инсталациите в “Бялото училище”. Научихме, че художникът Николай Панайотов го купил преди време с парите от една продадена картина и днес старото триетажно училище с 90 прозореца живее втори живот, като храм за съвременно изкуство. Три етажа изпълнени с платна в различни размери от малки до гигантски, в компанията на творби, част от сценографията за Цикъла на Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“ за Софийската опера.
 
Вдъхновени от темата за водата, учениците от прогимназиалния етап, под ръководството на г-жа Недкова, нарисуваха рисунки и подредиха изложба във фоайето на първия етаж на нашето училище.