ОУ Св. Св. Кирил и Методий
Основно училище в с. Градница, Общ. Севлиево

Октомври е облещен като тиква,
в която не гори фенер, а есен.
В клепачите му чакан дъжд изниква,
полял прощална лястовича песен.
 
/Пепа Лулова/
 
 

Октомври може да се нарече месец на тиквата, а за град Севлиево тя е символ.

Причина за това, е фактът, че градът е известен като град на тиквите, и дори е познат сред местното население като Тиквенбург. Неоспоримо обстоятелство е, че в околността се отглеждат много тикви.Така някак неусетно и незабелязано, думата ‘тиква’ в Севлиево се превръща в определение за празник.

 

Всяка година Празникът на тиквата събира жители и гости на града, очакващи надпреварата "Тиква най-най", в която участват стопани от цялата страна с отгледаните от тях тикви с интересни форми и с експонати с гигантски размери, както и да опитат вкусните тиквени изкушения.

 

Тази година  въведените допълнителни мерки заради пандемията от COVID-19 отмениха събитията посветени на Празникът на тиквата. Въпреки това ние от ОУ "Св.Св Кирил и Методий"  спазихме традициите и отбелязахме празника ,като всеки клас допринесе за това. Някой направиха пъстри рисунки, други изработиха фенери и украса за  училищното фоайе. Всеки беше ангажиран със своите мънички задачи, които допринесоха празника да бъде още по-хубав и вълнуващ.